خانه » آموزش تعمیر و نگهداری هواپیما – شرایط و هزینه دوره
آموزش تعمیر و نگهداری هواپیما
آموزش تعمیر و نگهداری هواپیما ترکیبی از دروس تئوری و عملی در زمینه تعمیر و نگهداری هواپیما میباشد. که به دو رشته مکانیک هواپیما یا (A & P) و الکترونیک هواپیما (Avionic) تقسیم میشود. فرد متقاضی دورهی تعمیر و نگهداری هواپیما باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشد و حداقل دارای مدرک تحصیلی دیپلم باشد. مدت زمان تحصیل در رشته تعمیر و نگهداری هواپیما دو سال است و شامل ۲۴۰۰ ساعت میباشد.
طبق پارت ۶۶ یازا دوره تعمیر و نگهداری هواپیما شامل ۵۰ درصد دروس تئوری (۱۲۰۰ ساعت) و ۵۰ درصد دروس عملی (۱۲۰۰ساعت) و برای متقاضیان دارای مدرک کاردانی و بالاتر شامل ۱۵۰۰ ساعت است. دانشجوی این رشته باید علاقه مند به کارهای فنی باشد و اصطلاحا آچار به دست باشد و توانایی کار طاقت فرسا و محیط کثیف را داشته باشد.
رشته تعمیر و نگهداری هواپیما چیست؟
تعمیر و نگهداری هواپیما رشتهای است که شامل بازرسی، عیبیابی، تعمیر قطعات و نگهداری هواپیما و سیستمهای مربوطه به منظور اطمینان از ایمن بودن و قرارگرفتن در شرایط بهینه کاری هواپیماست.
متخصصان تعمیر و نگهداری هواپبما باید درک کاملی از سیستمهای هواپبما از جمله موتورها، بدنه هواپیما، سیستمهای الکتریکی و هیدرولیک و سایر تجهیزات مرتبط داشته باشند. آنها همچنین باید با مقررات و رویههای ایمنی تعیین شده توسط آژانسهای نظارتی مانند اداره هوانوردی فدرال (FAA) در ایالات متحده و آژانس ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا (EASA) آشنا باشند. پرسنل تعمیر و نگهداری هواپیما مسئول انجام بازرسیهای معمول و نگهداری پیشگیرانه و همچنین انجام تعمیرات و عیبیابی هستند.
مراحل آموزش تعمیر و نگهداری هواپیما
آموزش رشته تعمیر و نگهداری هواپیما باید در یک مرکزی که منطبق با ماده ۵ پارت ۱۴۷ یازا (MTOE) است انجام شود که شامل الزاماتی مثل:
- برگزاری دورههای آموزشی بیسیک .
- برگزاری دورههای آموزش تایپ یک هواپیمای خاص
- برگزاری امتحانات
- صدور گواهینامههای آموزشی
پس از فارغالتحصیلی از مراکز آموزشی و قبولی در امتحانات مرکز، فرد متقاضی به سازمان هواپیمایی جهت آزمونهای سازمان معرفی میشود.
رشته مکانیک هواپیما در مقطع کارشناسی در مراکز آموزشی مورد تایید یازا پارت۱۴۷(MTOE ) میتواند ادامه داشته باشد که فرد برای مقاطع تحصیلی بالاتر در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا باید در رشته هوافضا ادامه تحصیل دهد.
در رشته اویونیک هواپیما تا مقطع کارشناسی در مراکز آموزشی مورد تایید یازا ادامه دارد و برای مقاطع بالاتر در دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه صنعتی اصفهان امکان ادامه تحصیل وجود دارد.
تحصیل در رشته تعمیر و نگهداری هواپیما
متقاضیان علاقهمند به رشتههای تعمیر و نگهداری هواپیما و اویونیک به دو طریق می توانند تحصیل در این رشته ها را آغاز کنند اول از طریق کنکور سراسری و شرکت در آزمون که در این رشته ها فقط دانشکده صنعت هواپیمایی کشوری دانشجو می پذیرد. روش دیگری که برای تحصیل این رشته وجود دارد شرکت در دورههای آموزشی تعمیر و نگهداری هواپیما که در آموزشگاه هوانوردی کشور است. این مراکز با مجوز از سازمان هواپیمایی کشور مشغول به فعالیت هستند.
دانشگاههای دارای رشته تعمیر و نگهداری هواپیما
دانشکده صنعت هواپیمایی کشوری یا مرکز آموزش عالی هوانوردی و فرودگاهی کشور با قدمت ۸۰ سال در جایگاه متولی ملی سیاست گذاری آموزش، پژوهش و مشاورههای تخصصی هوانوردی کشور هر ساله در رشتههای مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما ، مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز، مهندسی اویونیک و مهندسی مخابرات هواپیمایی اقدام به جذب دانشجو میکند. همچنین مسئولیت برگزاری دورههای تخصصی، کوتاه مدت، سمینارها، همایشها و سمپوزیومها در این صنعت را برعهده دارد.
یکی دیگر از دانشگاه هایی که البته برای علاقهمندان در بخش نظامی وجود دارد، دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری است که آموزش خلبانی، مهندسان پرواز و سایر رشتههای مربوط به نیروی هوایی ارتش را بر عهده دارد. علاقهمندان میتوانند با مراجعه به سایت دانشگاه از زمان ثبت نام و شرایط پذیرش آن مطلع شوند.
دانشگاههای علمی کاربردی، مراکز آموزش نیمهدولتی هستند که با رویکرد توجه بیشتر به آموزش عملی در کنار آموزش تئوری تاسیس شده اند. متقاضیان میتوانند در دو مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته در رشته تعمیر و نگهداری هواپیما ادامه تحصیل دهند. این مراکز در سالهای اخیر با توجه به نیازهای روزافزون صنعت هوانوردی به نیروی کار متخصص، رشته های هوانوردی را هم ارائه می دهند.
تعمیر و نگهداری هواپیما بدون کنکور
با توجه به رشد ناوگان هوایی کشور و تاسیس ایرلاینهای جدید و مراکز تعمیر و نگهداری جدید و نیاز کشور به تربیت متخصصان جوان و آموزشهای به روز، سازمان هواپیمایی کشوری به آموزشگاههای تعمیر و نگهداری مجوزی برای برگزاری دورههای پارت ۶۶ طبق قوانین یازا را داده است که میتوان با ثبت نام در آنها و گذراندن دورههای دو ساله مکانیک هواپیما برای مدرک B1 و الکترونیک هواپیما یا اویونیک برای مدرک B2 اقدام نمایند.
در برخی از مراکز آموزش تعمیر و نگهداری برای متقاضیانی که مدرک کارشناسی در رشتههای فنی مهندسی مثل مکانیک، برق، الکترونیک و هوافضا را دارند این امکان وجود دارد که با گذراندن ساعات آموزشی کمتر و تطبیق دروس و واحدهایی که در دانشگاه گذرانده شده و اخذ واحدهایی که برای تخصص هوانوردی و مرتبط با هواپیما و وسایل پرنده است مدرک معادل را دریافت کنند. برای سایر رشتههای مهندسی مثل کامپیوتر، عمران ، صنایع و… هم مطابق با واحدهای مرتبط با این رشتهها میتوان دروس را تطبیق داد.
پس از اتمام دوره آموزش تعمیر و نگهداری هواپیما، دانشجو باید در یک ایرلاین یا مرکز تعمیراتی پارت ۱۴۵ به مدت دو سال مشغول به کار همراه با آموزش (on the job training) شود. پس از اتمام این مراحل گواهینامه (Certificate) از طرف سازمان هواپیمایی کشوری برای متقاضیان صادر میشود.
معرفی دورههای تعمیر نگهداری
بنابر قوانین و مقررات هوانوردی، تعمیرات وسایل پرنده به دو شاخه مکانیک و اویونیک (برق هواپیما) تقسیم میگردد که برای هر یک از این شاخهها ۶ کار متفاوت قابل انجام میباشد و عبارتند از:
- تعمیر(Repair)
- تعمیراساسی(Overhaul)
- بازرسی(Inspection)
- تعویض قطعه (Replacement)
- تغییرات(Modification)
- رفع عیوب ساده(Defect Rectification)
آکادمی هوانوردی اویواسکای مفتخر است که با بالاترین سطح استاندارد آموزشی دورههای فوق را به صورت تئوری و عملی در کارگاههای فوق پیشرفته ارائه نماید. در این آموزشگاه ۵ دوره آموزشی مرتبط با حوزه مهندسی تعمیرات وسایل پرنده برگزار میشود که برای متقاضیان دوره دوساله B1.1،B2 ،B1.3 و B1.4، ۲۴۰۰ ساعت آموزش شامل ۱۲۰۰ ساعت آموزش تئوری و ۱۲۰۰ ساعت آموزش عملی است.
شرایط ثبت نام دوره تعمیر و نگهداری هواپیما
شرایط عمومی برای ثبت نام دوره تعمیر نگهداری شامل موارد زیر میباشد:
- داشتن حداقل ۱۸ سال تمام
- داشتن حداقل مدرک دیپلم
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام
- کپی شناسنامه
- کپی کارت ملی
- کپی آخرین مدرک تحصیلی
- ۲ قطعه عکس ۳*۴