خانه » آموزش شبیهساز (سیمولاتور) پرواز
آموزش فلایت سیمولاتور (شبیهساز پرواز)
از شبیهساز پرواز یا فلایت سیمولاتور برای شبیهسازی شرایط مختلف پرواز استفاده میشود. آموزش شبیهساز پرواز با استفاده از کامپیوترهای پیشرفته و قدرتمند میتواند وضعیتهای یک پرواز مانند تیکآف یا لندینگ را شبیهسازی کند. از گذشته تا به امروز شبیهسازها چه در صنعت هوانوردی و چه در صنایع و مشاغل دیگر باعث شدهاند که هزینهها و خطرات بسیار کاهش یابند.
شبیهسازهای پرواز هم در بخش نظامی و هم در بخش غیرنظامی مورد استفاده قرار می گیرند و برای آموزش خلبانان و تستها و آزمونهای عملی پرواز استفاده میشوند. شبیهسازهای پرواز از همان ابتدای آموزش پرواز یک خلبان مورد استفاده قرار میگیرند و تا پایان دوران کاری و بازنشستگی او نیز ادامه دارد. در هر بخش از آموزش، با توجه به میزان نیاز و دورهی آموزشی از شبیهسازهای مختلف و مخصوص آن استفاده میگردد.
اهمیت فلایت سیمولاتور در آموزش خلبانی
اهمیت شبیهسازهای پرواز زمانی مشخص میشود که شرایطی را شبیهسازی میکنند که نیاز به تجربه آن در دنیای حقیقی ممکن است بسیار پر هزینه باشد. برای مثال خلبانان هواپیماهای تجاری حتما باید شرایط از دست دادن موتورها یا آتش گرفتن آنها را تجربه کنند که بتوانند در لحظه بروز هر کدام از این شرایط اضطراری با توجه به دستورالعمل تعیین شده مخصوص آن هواپیما با شرایط ایجاد شده مقابله کنند.
علاوه بر این هزینههایی که برای انجام پرواز آموزشی باید در نظر گرفته شود چندین برابر هزینه مورد نیاز برای شبیهسازها خواهد بود و همچنین شبیهسازها می توانند بدون هزینه پرواز در شب یا روز و یا در فرودگاههای مختلف را شبیه سازی کنند. شبیهسازی شرایط مختلف هوایی و پدیدههای جوی مانند برف باران، مه، طوفان و غیره از جمله دیگر مزایای استفاده از شبیهسازها است.
آموزش پرواز با شبیه ساز
آموزش پرواز با شبیهساز هم در بخش نظامی و هم در بخش غیرنظامی جز یکی از مهمترین بخشهای آموزشی خلبانان است. در ابتدا خلبانان پس از چند ساعت پرواز حقیقی و آشنایی کلی با هواپیما وارد دوره آموزشی با شبیه ساز می شوند.
چراکه یک خلبان تا زمانی که رفتار و دینامیک هواپیما را در دنیای واقعی تجربه نکند قادر به یادگیری صحیح دروس پروازی در فلایت سیمولاتور پرواز نخواهد بود. در دورههای ابتدایی پرواز تعداد ساعت آموزش با شبیهسازها بسیار کم است اما هرچه مقاطع آموزشی خلبان بالاتر میرود میزان انجام پروازهای آموزشی واقعی کاهش و میزان انجام پروازهای آموزشی با شبیهساز افزایش مییابد.
تا جایی که خلبانان هواپیماهای تجاری و شرکتهای هواپیمایی معمولا دو بار در سال را برای باز آموزی و تمرین تمامی شرایط اضطراری ممکن در دوره آموزشی شبیهساز پرواز شرکت میکنند.
در صورتی که آمادگی لازم و نمرات مناسب را در طول این دورهها کسب نکنند از پرواز آنها جلوگیری به عمل خواهد آمد.
مراکز تخصصی شبیه ساز پرواز
در تمام دنیا مراکز تخصصی آموزشی شبیهساز پرواز وجود دارند. از آن جایی که هر هواپیما نیاز به شبیهساز خود را دارد اغلب این مراکز چندین مدل شبیهساز هواپیما دارند و از سرتاسر جهان شرکت های هوایی خلبانان خود را برای دورههای شبیهساز به این مراکز دعوت می کنند.
انجام این دوره برای خلبانان الزامی است اما از جایی که معمولا این مراکز در کشور های خاصی وجود دارند این دوره برای خلبانان یک مسافرت چند روزه است که به جز آموزش میتوانند برای مدت کوتاهی از روتین هر روزهی خود فاصله بگیرند و کمی نیز به تفریح بپردازند.
البته نکته ی مهمی که باید به آن توجه کرد این است در کشور ما در حال حاضر مرکز شبیه سازی خوب و کاملی وجود ندارد و این امر موجب شده تا هر ساله دو مرتبه تقریبا تمامی خلبانان از کشور خارج شوند. به علت هزینه های آموزشی و اقامت و غیره مبالغ بسیار زیادی ارز از کشور خارج می گردد.
در آینده انتظار می رود که در گام اول با تهیه این گونه از شبیهسازها نیاز خلبانان کشور تامین شود. در گام بعدی نیز میتوان با ایجاد مراکز شبیهساز پرواز نتنها از خروج ارز از کشور جلوگیری کرد بلکه با برگزاری دورههای مختلف با کیفیت بالا موجب ارز آوری و جذب سرمایه و استفاده از ظرفیت کشورهای اطراف شد.
شبیه ساز پرواز در تهران
در برخی از مراکز آموزشی خلبانی تهران میتوانید پرواز با سیمولاتور را تجربه کنید. البته برخی از این مراکز شبیهسازهای خود را فقط در اختیار خلبانان و دانشجویان خود میگذارند. اما برخی دیگر این امکان را میدهند که عموم مردم با وقت قبلی بتوانند از این شبیهسازها بازدید کنند ویا حتی با هماهنگی بتوانند مدت کوتاهی به همراه استاد خلبان پرواز کنند.
معمولا در نمایشگاههای هوایی یا رویدادهای مرتبط با صنعت هوانوردی شبیه سازهای پرواز را دایر میکنند تا مردم بتوانند از نزدیک با شبیهسازها پرواز کنند و با متخصصین صنعت هوانوردی و خلبانان دیدار داشته باشند.
این رویدادها موجب میشود تا علاقهمندان به آموزش خلبانی جوانان به صورت رو در رو با خلبانان گفتوگو کنند، سوالهای خود را بپرسند و برای آینده شغل مورد علاقه خود را انتخاب کنند.
در صنعت هوانوردی شغلهای بسیار زیادی وجود دارد که شناخته شده نیستند و با معرفی آنها علاقهمندان به آن رشتهها مسیر و شغل آینده خود را پیدا خواهند کرد.