سیستم فرود ابزاری هواپیما ILS چیست؟
ILS مخفف Instrument Landing System به معنی سیستم فرود ابزاری هواپیما است. ILS یک سیستم رادیویی است که راهنمایی دقیقی را برای هواپیماهایی که به باند نزدیک میشوند ارائه می دهد. تقربهای ILS به خلبان اجازه میدهد با دیدکم و حتی بدون دید، فرود امن و دقیقی را در شرایطی که حتی دید افقی پرواز کم است را انجام دهد.
اصول کارکرد سیستم ناوبری ILS
سیستمهای فرود ابزاری (ILS) نوعی سیستم ناوبری هواپیما هستند که توسط خلبانان برای هدایت، approach و فرود آنها در شرایط دید کم استفاده میشود، ILS از سیگنالهای ارسال شده از آنتنهای زمینی برای ارائه اطلاعات دقیق Azimuth و Glide Slope استفاده میکند و به خلبانان این امکان را میدهد تا هواپیمای خود را در یک مسیر خاص به باند فرودگاه تراز کنند. این سیستم از یک جزء Localizer (LOC) و یک جزء Glideslope (GS) تشکیل شده است که هر دو با هم کار میکنند تا خلبانان را در تراز کردن هواپیمای خود با باند فرودگاه هدایت کنند و از فرود ایمن و دقیق اطمینان حاصل کنند.
آموزشگاه اویواسکای، اولین و بزرگترین مرکز آموزش خلبانی آنلاین کشور
اجزای تشکیل دهنده سیستم ILS
- Locolizer برای هدایت افقی که خط مرکزی باند را نشان میدهد.
- Glideslope برای هدایت عمودی که مسیر فرود بهینه به باند فرودگاه را نشان میدهد.
- Approach lights (اختیاری) چراغ های نصب شده در انتهای باند جهت فرود ایمن پرواز
- Marker Beacons (اختیاری) چراغهای نشانگر فرستندههای رادیویی زمینی هستند که اطلاعات فاصله را در طول نزدیک شدن هواپیما در اختیار خلبان قرار میدهند.
راه اندازی یک سیستم فرود ابزاری (ILS) در فرودگاه یک فرآیند بسیار پیچیده و تخصصی است که به دانش گستردهای از قوانین هوانوردی، مهندسی و مدیریت فرکانس رادیویی نیاز دارد. این کار معمولاً توسط متخصصان با تجربه با گواهینامههای خاص انجام میشود.
سیستمهای فرود ابزاری (ILS) ابزاری حیاتی در ناوبری هوانوردی مدرن هستند که به خلبانان اجازه میدهند، هواپیماها را در شرایط دید کمتر بهطور ایمن فرود آورند. ILS از طریق استفاده از فرستندههای زمینی سیگنالهایی را ارسال میکنند که این سیستم، مسیر گلاید و لوکالایزر صحیح را به خلبان نشان می دهد. این سیستم با ارائه راهنمایی دقیق به خلبانان در هنگام فرود، به ویژه در شرایط دید نامناسب مانند پوشش کم ابر، مه یا باران شدید باعث ایمنی و بهرهوری بیشتر میشود.
مطالب مرتبط: معرفی و بررسی سیستم ناوبری هواپیما INS
طراحی سیستم فرود ILS
طراحی یک سیستم فرود ابزاری (ILS) شامل یک فرستنده زمینی است که سیگنال های رادیویی را در دو فرکانس مختلف Localizer (LOC) و Glideslope (GS) منتشر میکند. این سیگنالها توسط گیرنده ILS هواپیما دریافت میشود و اطلاعات را بر روی ابزار ناوبری خلبان نمایش میدهد. سیگنال LOC هواپیما را به صورت جانبی در امتداد خط مرکزی باند هدایت میکند. در حالی که سیگنال GS یک زاویه مسیر سرخوردن را برای فرود فراهم میکند. اجزای اضافی مانند Approach lights نیز ممکن است بخشی از طرح ILS برای دید بصری بهتر باشند.
شرایط استفاده از سیستم فرود ابزاری ILS
هنگام کار با ILS، خلبانان از رویههای خاصی برای اطمینان از فرود ایمن پیروی میکنند. خلبانان ابتدا هواپیمای خود را با سیگنال Localizer (LOC) تراز میکنند که هواپیما را به صورت جانبی در امتداد خط مرکزی باند هدایت میکند. پس از تراز شدن، خلبانان سیگنال Glideslope (GS) را دنبال میکنند که نشان دهنده مسیر صحیح فرود به سمت باند فرودگاه است. سیگنال GS زاویه فرود را برای هواپیما فراهم میکند و به خلبانان اجازه میدهد تا با خیال راحت و با دقت به ارتفاع مناسب فرود برسند.
مزایای سیستم فرود ILS
استفاده از سیستم فرود ابزاری مزایای بیشماری را به همراه دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- فرود دقیق: ILS راهنمایی بسیار دقیقی را برای خلبانان حتی در شرایط دید کم مانند مه یا باران شدید ارایه میدهد و این کار را در شرایطی فراهم میکند که خلبانان نمیتوانند صرفا به نشانههای بصری تکیه کنند.
- افزایش ظرفیت فرودگاه : از آنجایی که سیستم فرود ILS امکان فرود در آب و هوای بد را امکان پذیر میکند، فرودگاهها میتوانند در مواردی که مجبور به بسته شدن هستند، فعال باقی بمانند. این مساله منجر به روانتر شدن جریان ترافیک هوایی و تاخیرهای کمتر میشود.
- افزایش ایمنی: ILS یک ویژگی ایمنی حیاتی است. به ویژه برای فرودگاههای شلوغ که ترافیک هوایی زیادی را مدیریت میکنند. ILS با ارائه راهنمایی دقیق، خطر تصادفات لندینگ را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
- هزینههای زیرساخت: راهاندازی و نگهداری یک سیستم ILS نیاز به سرمایه گذاری زیرساختی قابل توجهی از جمله نصب فرستندههای زمینی و سیستمهای روشنایی approach دارد. این مساله میتواند برای فرودگاههای کوچکتر بار سنگینی به همراه داشته باشد.
مطالب مرتبط: معرفی سیستم ناوبری هواپیما IRS
معایب سیستم فرود ILS
استفاده از سیستم های ناوبری در کنار تمام مزایایی که دارند ممکن است معایبی را به همراه داشته باشد. در ادامه برخی از معایب سیستم ILS را معرفی مینماییم.
- اتکا به فناوری: ILS یک سیستم پیچیده است و خلبانان برای استفاده موثر از آن باید به درستی آموزش ببینند. احتمال خرابی تجهیزات نیز وجود دارد، اگر چه نادر است.
- پوشش محدود: ILS فقط برای نزدیک شدن نهایی به باند فرودگاه، راهنمایی میکند. خلبانان باید از سیستمهای ناوبری دیگر برای بقیه پرواز استفاده کنند.
- هزینه پیادهسازی: سیستم ILS میتواند گران باشد، زیرا نیاز به سرمایهگذاری زیرساختی قابل توجهی دارد. از جمله نصب فرستندههای زمینی و سیستمهای روشنایی approach.
- تعمیر و نگهداری: نگهداری و کالیبراسیون منظم برای اطمینان از عملکرد قابل اعتماد ILS ضروری است.
- منبع تغذیه: یک منبع تغذیه قابل اعتماد برای تجهیزات ILS مورد نیاز است.
- حفاظت از محیط زیست: نصب ILS باید با مقررات زیست محیطی مطابقت داشته باشد.
- امنیت: تجهیزات ILS باید از دسترسی و آسیب غیرمجاز محافظت شود.
- مکان مناسب: مکان مناسب برای تجهیزات ILS را بر اساس ملاحظات زمین، موانع و فضای هوایی منطقه بررسی میکنند.
- تخصیص فرکانس: فرکانس های لازم ILS برای جلوگیری از تداخل با سایر فرودگاهها و ناوبری رادیویی شهری و نظامی باید با هماهنگی مقامات هوانوردی کشوری باشد.
در این مقاله سعی کردیم تا اطلاعات کلی در مورد سیستم فرود ابزاری ILS به شما مخاطب عزیز ارائه نماییم. از اینکه تا انتهای این نوشته همراه ما بودید متشکریم. لطفا با نوشتن نظرات و انتقادات خود در قسمت دیدگاهها ما را در ارائه بهتر خدمات یاری نمایید.
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
میانگین رای ۵ / ۵. تعداد رای: ۱
هنوز رای ثبت نشده است.
دیدگاهتان را بنویسید