آموزش خلبانی برای نوجوانان
آموزش خلبانی نوجوانان یک فرصت عالی برای افراد جوان است که علاقهمند به حوزه هوانوردی هستند. این آموزش به آنها این امکان را میدهد که از جوانی خود شروع کنند و مسیری را به سمت رسیدن به رویای خلبان شدن خود ایجاد کنند. زیرا برای تبدیل شدن به یک خلبان حرفهای، آموزش و تمرینات طولانی و روزانه لازم است. اگر میخواهید با شغل خلبانی و چالشهای آن آشنا شوید، تا انتهای این نوشته همراه ما باشید.
تعریف خلبانی
قبل از اینکه به سراغ شرایط آموزش خلبانی نوجوانان بپردازیم لازم است تا بدانیم شغل خلبانی چیست؟ خلبانی همیشه جز جذاب ترین شغل های جهان است و افراد زیادی آرزوی رسیدن به این شغل را از کودکی در ذهن خود دارند. خلبان یک هواپیما، بالاترین مقام تصمیم گیری برای عملیات پرواز است. رشته خلبانی در اغلب کشور ها از جایگاه و درآمد خوبی برخوردار است و در برخی از کشور ها به صورت بورسیه نیز ارائه می شود.
آموزش خلبانی نظامی
به طو کلی ادامه تحصیل رشته خلبانی در دو شاخه نظامی و غیر نظامی امکانپذیر است. در بخش نظامی تمامی آموزش های خلبانی زیر نظر فرماندهان نظامی انجام میشود و معمولا دوره آموزشی به صورت شبانه روزی می باشد. علاوه بر این در بخش نظامی به غیر از آموزش های مربوط به خلبانی، یادگیری مهارتهای دیگر نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. برای مثال خلبانان نظامی دوره هایی مخصوصی جهت یادگیری شنا، تیراندازی و کار با سلاح، و غیره را دارند.
مهارتهای لازم برای خلبانان نظامی
یکی از جذاب ترین و شاید سخت ترین دوره هایی که یک خلبان نظامی باید آن را سپری کند، دوره بقا یا زندگی در شرایط سخت است که الزام برگزاری این دوره جهت شبیه سازی شرایطی است که خلبان از هواپیما به بیرون پریده و پس از فرود با چتر باید بتواند چند روزی را تا رسیدن کمک به زندگی ادامه دهد. از آن جایی که هواپیما های نظامی در تمامی جهان و در بالای اقلیم های متفاوت ماموریت انجام می دهند لذا تمامی شرایط باید برای خلبان شبیه سازی شود. به این معنی که خلبان باید قادر باشد در بیابان جنگل ، کوهستان و دریا چند روزی زندگی کند.
برای تسهیل این امر معمولا در زیر صندلی هواپیماهای نظامی بسته ای وجود دارد که در آن تعداد زیادی از اقلام مورد نیاز برای بقا وجود دارند. در هنگام خروج و پرتاب خلبان به بیرون از هواپیما، این اقلام نیز همراه او توسط صندلی خارج می شوند. در نتیجه خلبان پس از فرود میتواند به وسایل مورد نیاز دسترسی پیدا کنند. برخی از این ابزار عبارت اند از تبر، آیینه جهت علامت دادن، رادیو، چراغ قوه، شیرین کننده آب، طنابهای مخصوص ماهیگیری، قرص های درمانی،پودر دور کننده کوسه، منور، ابزار های ایجاد آتش، کبریت های مخصوصی که در باد و طوفان هم خاموش نمی شوند، بسته های غذایی خشک و آب آشامیدنی و بسیاری دیگر.
آموزش خلبانی غیرنظامی برای نوجوانان
برای رسیدن به رویای شیرین پرواز راه دیگری هم وجود دارد. تحصیل در شاخه غیرنظامی خلبانی از طریق آموزشگاه هوانوردی امکان پذیر میباشد. این مراکز زیر نظر سازمان هواپیمایی کشور فعالیت میکنند. علاقهمندان به پرواز میتوانند دوره های آموزش خلبانی هواپیما و هلیکوپتر را از سطح مقدماتی تا پیشرفته سپری نمایند.
شروع آموزش خلبانی از سن نوجوانی این شانس را برای فرد ایجاد میکند تا استعدادها و علایق خود را شناسایی نموده و در جهت شکوفایی آنها اقدام نماید. همچنین زمان کافی برای رسیدن به بالاترین سطح خلبانی و شانس پرواز در ایرلاینهای بزرگ را برای خود ایجاد نماید.
۴ دلیل برای شروع آموزش خلبانی از نوجوانی
- آغاز زودهنگام: شروع آموزش خلبانی از سن نوجوانی به آنها اجازه میدهد که تجربه و آگاهی لازم برای انتخاب حرفه خلبانی را در طول زمان کسب کنند و زمان کافی برای تصمیمگیری داشته باشند.
- ایجاد انضباط و مسئولیتپذیری: آموزش خلبانی مسئولیتپذیری، انضباط و دقت را به نوجوانان آموزش میدهد. آنها باید رعایت قوانین و مقررات هوایی را به دقت رعایت کنند و این مهارتها به آنها در زندگی شخصی و حرفهایشان نیز کمک میکنند.
- غنیسازی تجربه و دانش: آموزش خلبانی نوجوانان را به دنیای پرواز و فنون هوانوردی معرفی میکند و آنها را با تکنولوژیها و تجهیزات پیشرفته هوایی آشنا میسازد. این تجربه غنیسازی معنوی و دانشی آنها را افزایش میدهد.
- افزایش فرصتهای شغلی: آموزش خلبانی نوجوانان را به سمت یک حرفه پیوسته و پرفراز و نشیب مانند خلبانی هدایت میکند و این امکان را برای آنها فراهم میکند که به یک شغل مطمئن و مناسب دست پیدا کنند.
قبل از ورود به این رشته بهتر است تا با مهمترین وظایف یک خلبان و حقوق خلبان در ایران آشنا شوید.
شرح وظایف خلبان
خلبان بالاترین و آخرین مقام تصمیم گیرنده در هواپیما است. در هواپیما ها اغلب دو خلبان عهده دار هدایت و کنترل پرواز هستند. یکی از آن ها خلبان اول یا کپتن پرواز و دیگری خلبان دوم یا افسر اول هواپیما نامیده می شود. تمامی مسئولیت هواپیما و امنیت و ایمنی مسافران بر عهده کپتن پرواز است. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که به اشتباه رایج شده است و برای خلبان دوم یا افسر اول پرواز از واژه کمک خلبان استفاده می شود.
علت اینکه استفاده از واژه کمک خلبان ممکن است صحیح نباشد این است که خلبان دوم در کنار کپتن مسئولیت هدایت هواپیما را بر عهده دارد. حتی در خیلی از موارد تیک آف یا لندینگ هواپیما هم توسط او انجام می شود. در واقع بعد از کپتن پرواز بالاترین مقام تصمیم گیرنده پرواز است. به همین دلیل میتوان گفت که پرواز هواپیما یک کار گروهی است.
حتی در صورتی که برای کپتن پرواز مشکلی ایجاد شود که دیگر قادر به انجام وظایف خود نباشد در راس امور به جای کپتن تمامی تصمیمات لازم را اتخاذ خواهد نمود. خلبان طبق قوانین بین المللی هوانوردی مسئول انجام پرواز در چارچوب این قوانین است. البته همین قوانین به خلبان اجازه می دهند که در شرایطی که خطری ایمنی پرواز را تهدید می کند حتی از قوانین هم تخطی کنند تا بتوانند جان مسافران خود را حفظ نمایند.
تایید آماده بودن هواپیما برای پرواز، وزن مجاز برای پرواز، بررسی هوای مسیر و گزارش هواشناسی مبدا و مقصد، تایید میزان سوخت مورد نیاز و تصمیم نهایی برای انجام و عدم انجام یک پرواز و بسیاری دیگر از وظایف یک خلبان است.
سرفصل های دوره آموزش خلبانی
به طور کلی سرفصل ها و دورسی که یک خلبان در طول دوران آموزشی خود باید سپری کند عبارت اند از:
- دروس مربوط به فیزیولوژی برای آشنایی با محدودیت های بدن انسان در پرواز
- هواشناسی
- ایروداینامیک جهت آشنایی با هواپیما و چگونگی پرواز آن
- دروس مربوط به سیستم های فنی هواپیما مانند موتور و …،
- دروس مربوط به قوانین هوایی
- دروس مربوط به توزیع اوزان مختلف در هواپیما و عملکرد آن
خلبانان در این دوره ها همچنین می آموزند که چگونه باید کار تیمی انجام دهند؟ در شرایط اضطراری چگونه باید با استرس خود مقابله و هواپیما را تحت کنترل درآورند؟ برخی از آموزش ها نیز پس از پایان دورههای تئوری به خلبانان آموزش داده می شود. این آموزشها مقدمهای برای شروع پرواز با هواپیماهای آموزشی خواهد بود.
مطلب پیشنهادی: چگونه خلبان جنگنده شویم؟ – لیست بهترین خلبان های جنگنده
آیا با گذرندان دوره خلبانی، نوجوانان به تنهایی قادر به پرواز خواهند بود؟
حداقل سن برای دریافت گواهینامه خلبانی ۱۸ سال تمام است. اما برخی از نوجوانان به علت ذوق و استعداد و علاقه بسیار زیادی که به رشته خلبانی دارند تاب و تحمل برای گذر زمان و رسیدن به سن قانونی را ندارند. راهکاری که برای این نوجوانان با انگیزه پیشنهاد می گردد این است که دروس زمینی مربوط به خلبانی را مطالعه کنند.
البته می توانند حتی آموزش های پروازی هم به صورت غیر رسمی توسط استاد خلبان آموزش ببیند. ولی از آن جایی که هنوز به سن مورد نیاز جهت دریافت گواهینامه نرسیده اند پرواز های آموزشی آن ها ثبت نمی شود. ولی تجربه پرواز به همراه استاد خلبان با هواپیماهای آموزشی، تجربه و دید بسیار خوبی جهت تصمیم برای ورود به این رشته به آن ها می دهد.
بنابراین نوجوانان میتوانند با مطالعهی کلی سرفصلها، دروس و تجارب دیگر خلبان ها در این صنعت و انجام پرواز های تفریحی با هواپیما های آموزشی در نهایت تصمیم بگیرند که آیا خلبانی شغل مناسبی برای آن ها است یا خیر؟ تا رسیدن به سن مورد نظر خلبانان نوجوان علاقهمند نمیتوانند به عنوان خلبان چه با حضور استاد چه بدون حضور او پرواز کنند. پرواز هایی که تا قبل از رسیدن سن آن ها به سنی که بتوانند گواهینامه خلبانی را دریافت کنند صرفا جنبه تفریحی خواهد داشت. این پروازها از نظر آموزشی هیچگونه ارزش قانونی برای آنها نداشته و ثبت نخواهد شد.
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
میانگین رای ۲ / ۵. تعداد رای: ۱
هنوز رای ثبت نشده است.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
برای آموزش خلبانی هواپیما حداقل سن چند سال هست؟